Makelaars courtage

Makelaars courtage is een chique woord voor de beloning die je aan een makelaar moet betalen bij de verkoop van een huis. Dit bestaat uit een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs van de woning. Het is belangrijk om van te voren al duidelijke afspraken te maken over de courtage. Als je dit niet doet kan de makelaar een hoge courtage vragen. Ook al zijn de meeste makelaars wel zo eerlijk om dit uit zichzelf aan te stippen.

Wat is courtage en wat is de gemiddelde courtage?

De term courtage of ‘makelaars courtage’ wordt alleen gebruikt in de wereld van de vastgoed. Makelaars courtage is niets meer of minder dan een chique woord voor de vergoeding die je aan een makelaar moet geven, als beloning voor zijn of haar bemiddeling voor de woning. Deze beloning wordt vooraf besproken en is doorgaans een bepaald percentage van de koopsom van de woning, maar het kan ook zelfs een vaste courtage zijn. Er zijn geen echte vaste regels voor de courtage, toch is de basisregel dat de gemiddelde courtage ongeveer 1,85% exclusief van de koopsom moet zijn. Het blijft echter een gemiddelde courtage; de ene makelaar levert veel meer service of verkoopt sneller je woning dan de andere makelaar. Zoals een goede advocaat ook een hogere vergoeding vraagt dan een slechte of onervaren advocaat.

Onderhandelen met de makelaars over de courtage?

Er zijn de laatste jaren heel veel makelaars bijgekomen. Dit betekent dat de concurrentie onderling ook veel groter is geworden. Sommige makelaars zijn dan ook bereid om te onderhandelen over de courtagekosten. Let er wel op dat deze onderhandeling plaatsvindt voordat er een contract wordt gemaakt. Lang niet alle makelaars zijn overigens bereid om te dalen met de courtage. Dit komt omdat makelaars zelf ook kosten maken en dit moet worden terugverdiend via de klanten. Bij een duur huis wil de makelaar nog wel eens zakken met de courtage, maar houd er rekening mee dat je vaak minstens 1,50% aan courtage moet betalen. Als jij ook je eigen huis bij dezelfde makelaar wilt verkopen, is onderhandelen over de courtagekosten vaak nog gemakkelijker. Maar zoals wij al aangaven: een makelaar maakt veel kosten bij de verkoop van je woning. Daarnaast zijn zij soms maandenlang intensief bezig om kijkers voor je woning te regelen. Dit gaat echt niet allemaal vanzelf, zoals veel mensen denken. Een courtage van 1,85% – 2,00% is dus echt niet heel veel bij een wat goedkopere woning.

Vaste courtage makelaars

Zoals reeds is gezegd kun je courtage betalen over een bepaald percentage van de koopsom van de woning. Sommige makelaars werken niet met dit systeem. Zij hanteren vaste courtagekosten. Dit doen ze omdat ze zo de klanten naar hen willen toe lokken, bijvoorbeeld met een lage vaste courtage. Een vaste courtage afspreken wordt door lang niet alle makelaars gedaan. Vooral kleinere makelaarskantoren of eenmanszaken maken gebruik van een vaste courtage. Ook zijn er internetmakelaars die zoveel mogelijk via het internet doen of de klant intensief inzet bij de verkoop van hun eigen woning, waardoor de makelaar zelf minder op pad hoeft. Ook in dit geval kan er gebruik worden gemaakt van een vaste courtageregeling. Als je echt wilt besparen op de courtage is het verstandig om uit te zoeken hoe hoog de vaste courtage is van makelaars bij jou in de buurt, zodat je de courtage van makelaars vergelijk kunt, zie het kopje hieronder. Vrijwel alle makelaars werken wel met een schriftelijke opdrachtverlening. Hier moet zowel de makelaar als de klant voor tekenen voor een akkoord. Houdt hier rekening mee.

Courtage van makelaars vergelijken

Wil je weten bij welke makelaar je een lage courtage kunt krijgen? Besef dan wel dat een lage courtage eisen de makelaar niet echt stimuleert om hard voor jou aan het werk te gaan. Dit gaat natuurlijk niet voor alle makelaars op, maar het spreekt voor zich dat een makelaar ook zijn kost moet verdienen en zich niet kapot gaat werken voor een schamel loon. Sommige huizen staan wel een jaar of meer in de verkoop. Een makelaar die zijn werk goed doet en zijn vak met verve beoefent, zal hier zeer veel uren in moeten steken. Je kunt beter wat meer courtage betalen dan te weinig, niemand wil onderbetaald worden. Wil je ondanks dat toch een lage courtage betalen, omdat je simpelweg niet veel courtage betalen kunt? Dan is het raadzaam om verschillende makelaars op te bellen en te vragen naar de courtagekosten. Op die manier kun je courtage van makelaars vergelijken en daarna een keuze maken.

Is de courtage aftrekbaar van de belasting?

Makelaarskosten- courtage zijn niet eenmalig aftrekbaar van de belasting. Echter is de rente daarover wel weer aftrekbaar. Raadpleeg jouw persoonlijk financieel adviseur hierover of vraag het aan de makelaar zelf.

Courtage aankoopmakelaar

Doorgaans is de courtage van een aankoopmakelaar gelijk aan die van een verkoopmakelaar. Echter is het bij een aankoopmakelaar eerder mogelijk om een iets lagere courtage te vragen, aangezien deze ook wat minder onkosten maakt dan een verkoopmakelaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *